Reklamlar

Haberler

Manşet Haberler

Personel Gazete Sağlık Personeli PersonelSaglik.NET

30 Nisan 2018 Pazartesi

Çalışan Emekliden Kesintiler

Türkiye’deki emekliler için hayat şartlarının zor olması sebebiyle insanlar hayatlarını kıt kanaat geçirmemek için aynı zamanda başka işlerde de çalışmak durumunda kalıyorlar. Türkiye’de 10 milyon emeklinin yaklaşık olarak 4 milyonu çalışmaktadır. Başka bir işte çalışıp ekstra gelir elde eden emeklilerin maaşından sosyal güvenlik destek primi adı altında %10’luk bir kesinti yapılıyordu. Bu kesinti Meclis’te kabul edilmiş olan torba yasa ile birlikte kalkmış bulunmaktadır. Bunun sayesinde çalışan emekliler artık maaşlarını kesintisiz bir şekilde alabilecekler. Biz de bu yazımızda çalışan emekliden kesintiler konusunu işleyeceğiz..

Fakat burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bunun herkes için geçerli olmamasıdır. Bu kaldırılan kesinti sadece 4b emeklileri olanlar için geçerli. 4a emeklisi için hala bu kesinti devam etmektedir.

Eğer kendi işinizi yapıyorsanız emekli maaşınızda herhangi bir kesinti meydana gelmemektedir. Fakat bir kuruma bağlı çalışıyorsanız emekli maaşınızın %10’u kesilecektir ve bu da çalışan emekliden kesintiler kapsamına girmektedir..

Kimleri Kapsıyor?

Çalışan emekliden kesintiler konusunu geniş kapsamlıdır. 29 Şubat 2016 itibariyle yürürlüğe giren bu yasa 4b’ye bağlı olan emeklilerin yüzüne güldü. Emekli olup kendi işini yapmak isteyen, mahallenin köşesine dükkanını açıp çalışmak isteyen, kendi hesabına çalışmaya başlayan veya herhangi bir şirketin ortağı olan emeklilerin maaşından kesinti bu tarihten itibaren yapılmamaktadır. Ancak 4a’ya tabi olan çalışanlar için böyle bir durum bulunmamaktadır. Çalışan emekliden kesintiler konusu onlarda değişiklik gösterebilir.

Emekliliği hangi mertebeden yapmış olursanız olsun, önemli olan emekli olduktan sonra hangi mertebeye göre çalışmaya devam ettiğinizdir. Çalışan emekliden kesintiler de böyle belli olur. Eski adıyla Bağ-Kur’dan emekli olduysanız şu an bir işverene bağlı olarak 4a’lı olarak çalışıyorsanız -eski adıyla SSK’lı olarak kesinti devam edecektir..

Tam tersi durum olarak 4a emeklisi iseniz ve şu an 4b’li olarak çalışmaya devam ediyorsanız artık maaşınızdan kesinti yapılmayacaktır.

4a Çalışanlarına Kesinti

Çalışan emekliden kesintiler konusunda 4a’lı kapsamında olanlara bakalım. 4a’ya bağlı olarak çalışmaya devam eden kişiler bu sosyal güvenlik destek primini ödemeye devam edecektir. Emekli olduktan sonra işçi olarak SSK’lı çalışan emekliler için herhangi bir değişiklik meydana gelmeyecek. Maaşlarında artış olmayacaktır. 4b’ye tabi çalışanlardan kesintinin kalkmasının ardından ertesi ay maaşlarını daha fazla aldıkları için, 4a emeklileri kendi maaşlarında zam olmadıkları için mağdur olduklarını düşündüler. Konudaki kafa karışıklığının en büyük sebebi; yapılan değişikliğin sadece emekli olduktan sonra kendi işini yapan kişiler için geçerli olmasıdır..


Kesinti Oranı

Sosyal güvenlik destek primi adı altında Temmuz 2015’e kadar çalışan emeklinin maaşından %15 kesiliyordu. Bu rakam Temmuz 2015’ten itibaren %10’a düşürüldü. Dolayısıyla, maaşı 1000 TL olan bir emeklinin maaşından 150 TL kesiliyor iken bu rakam 100 TL ye düşürülmüştü. Sosyal güvenlik destek primi tamamen kaldırılan emekliler için net maaş bu orana göre 1000 TL olmuş olacak. Bu sayede yüzde 10’luk bir artış gözlemlenecek. Çalışan emekliden kesintiler konusunda kesinti oranı böyledir..


Borçlar Aynı

29 Şubat itibariyle sosyal güvenlik destek primi kaldırıldı. Fakat bu tarihten önce geçmiş dönemde kendilerine çıkartılmış olan sosyal güvenlik destek primi borcunu hala ödemeleri gerekecek. Borçlar değişmedi, silinmedi. Çalışan emekliler üzerinde yapılan tek değişiklik; kendi işini yapan emekliler için sosyal güvenlik destek primi kaldırılması oldu..


Aylığı Kesip Çalışmak

5510 sayılı Kanuna göre Emekli olduktan sonra çalışmayı sürdürenler sigortalı sayılmayanlar statüsündeler. Bu kişiler SGK’ya göre sigortalı olmadığından mütevellit herhangi bir prim ödemek zorunda da değiller. Fakat aynı zamanda karşılaştıkları riskler açısından koruma altında da değiller. Ancak eğer isterler ise aylıklarını kestirip 4b’li olarak çalışmaya devam edebilirler. Çalışan emekliden kesintiler kapsamında bu kişilerin bu durumları da böyle belirlenmiştir..


Emekli Sandığı İade Ediyor

Emekli sandığına bağlı emeklilerden, emekli aylıklarını 3 ayda bir alanlardan kesilen sosyal güvenlik destek primi tutarları, herhangi bir talebe, dilekçeye gerek olmaksızın iade edilecek. SGK İl Müdürlükleri bu kesilmiş tutarları ilgili hesaplara aktaracak. Çalışan emekliden kesintiler konusu da böyle belirlenmiştir.

Kendi işini açabilecek kadar parası olmayan emeklilerimizin maaşından kesinti hala devam ediyor. İmkanı olmadığı için zor geçindiği için ya da farklı sebeplerden ötürü 4a’ya tabi olarak çalışan emekliler için herhangi bir değişiklik yapılmadı. Kendi işini kurabilecek emekliye ise destek yapıldı. Emekli olup işçi olarak çalışıyorsanız daha az emekli olup ticaret yapıyorsanız daha fazla maaş alacaksınız. Çalışan emekliden kesintiler konusu hakkında daha geniş bilgilere kurumlardan ulaşabilirsiniz.

24 Nisan 2018 Salı

24 Haziran Seçimlerinde Görev Almak İsteyenler Ne Yapmalı?

24 Haziran Seçimlerinde Görev Almak İsteyenler Ne Yapmalı?

Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerinin erken seçim olarak 24 Haziran 2018 tarihine alınması ile seçimlerde yapılacak olan iş ve işlemlere ilişkin çalışmalar Yüksek Seçim Kurulu tarafından yapılmaya başlandı.Seçimlerde oy kullanma esnasında görev yapacak olan sandık kurullarında Sandık kurulu başkanı ve sandık kurulu üyelerinden birisi memurlar arasından atanmaktadır.Memurların sandık kurulu başkanı olarak veya sandık kurulu üyesi olarak seçimlerde görev yapmak için ne yapması gerektiği,herhangi bir yere başvuru yapıp yapmayacağı hususunu bu yazımızda anlatmaya çalışacağız..

24 Haziran.2018 tarihinde yapılacak olan erken seçimde oluşturulacak olan sandık kurullarına ilişkin yasal düzenleme 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile yapılmıştır.Yine ilgili kanununa göre yapılacak olan iş ve işlemlerle ilgili olarak Yüksek Seçim Kurulunca yayınlanmış olan 135/1 sayılı genelge bulunmaktadır.İlgili kanun ve genelgede yer alan alan düzenlemelere göre memurların sandık başkanı ve sandık kurulu üyesi olmaları hakkındaki hükümler aşağıda gösterilmiştir..

Sandık Kurulu Başkan Olacak Memurların Seçimi

298 sayılı Seçim kanununun Sandık kurulu başkanının belirlenmesi başlıklı 22. maddesinde “İlçede görev yapan tüm kamu görevlilerinin listesi, mülki idare amiri tarafından yerleşim yeri adresleri esas alınmak suretiyle ilgili ilçe seçim kurulu başkanlıklarına gönderilir. İlçe seçim kurulu başkanı, bu kamu görevlileri arasından ihtiyaç duyulan sandık kurulu başkanı sayısının iki katı kamu görevlisini ad çekme suretiyle tespit eder ve bu kişiler arasından mani hali bulunmayanları sandık kurulu başkanı olarak belirler.” hükmü yer almaktadır..

Kanun maddesinde yer alan hükme göre seçim bölgesinde çalışmakta olan tüm memurların isim listeleri mülki idare amirince seçim kuruluna gönderilmektedir.135/1 sayılı genelgeye göre de Kurulun, siyasi partilerden seçilmiş asıl üyelerinden her biri, ilçe seçim kurulu başkanınca verilecek süre içinde yukarıdaki fıkrada gösterilen nitelikte birer liste düzenleyerek başkanlığa verir..

Bu şekilde mülki idare amirlerince gönderilen listeler ile siyasi partiler tarafından verilmiş sandık kurulu başkanı olacaklara ilişkin listelerde yer alan isimler arasından kura yöntemi ile Sandık Kurulu Başkanı seçimi yapılır..

Kanun maddesinden ve ilgili genelgeden anlaşılacağı üzere sandık kurulu başkanı olarak görev yapacak olanların seçimi kura yöntemi ile belirlenmektedir..

Sandık Kurulu Üyesi Olacaklar Memurların Seçimi

298 sayılı seçim kanununun Sandık kurulu üyelikleri başlıklı 23. maddesine göre sandık kurulları toplam 6 üyeden oluşmaktadır.5 üye siyasi partilerce bildirilmekte 1 üye ise memurlar arasından görevlendirilmektedir.298 sayılı kanununda yer alan “İlçe seçim kurulu başkanı, sandık kurulunun kalan bir asıl ve bir yedek üyesini belirlemek için önce, 22 nci maddenin birinci fıkrası uyarınca bildirilen listeden sandık kurulu başkanı olarak belirlenmeyenler arasından, ihtiyaç duyulan sandık kurulu üye sayısının iki katı kamu görevlisini ad çekme suretiyle tespit eder ve bu kişilerden mani hali bulunmayanları sandık kurulu asıl ve yedek üyesi olarak belirler” hükmü gereğince sandık kurulu üyesi olacak olanlarda mülki idare amirlerince belirlenen listeler veya siyasi partiler tarafından gönderilen sandık kurulu başkanı olabileceklere ilişkin listelerde yer alan ve sandık kurulu başkanı olmayan kişiler arasından kura yöntemi ile seçilmektedir..

Yukarıda yer alan mevzuat hükümlerinden de anlaşılacağı üzere memurların sandık kurulu başkanı olarak veya sandık kurulu üyesi olarak başvuru yapmalarına gerek bulunmamaktadır.İlgili görevliler ilgili makamlarca gönderilen listeler üzerinden kura çekimi yöntemi ile belirlenmektedir..

Kaynak: mevzuatınyeri

Haberdata.com Güncel Son Dakika Haberleri